brucemobiili

05.07.2024

roadmovie ja first love 

Benedict Wells: Hard land. 2023. Aula & Co. suomentaja Raimo Salminen (alkuperäisteos v 2021)

"Tänä kesänä minä rakastuin ja äitini kuoli."Kun nuo ovat kirjan alkusanat, on pakko jatkaa. 

niin, ja kun jo ensimmäisillä sivuilla luet näin: 

"Siinä kaikki mitä asiasta on kerrottavissa, kunnes seuraavana päivänä aloitin Metropolisissa ja elämäni hienoin ja kamalin kesä alkoi.": (Luvun 1 loppu)

"Jos ykköspesä merkitsi suutelua ja seksi kunnaria, niin minä istuin yhä pukukopissa solmimassa kengännauhojani." : Luku 2. 

Ihan huikeaa.

Minulla ei ole veljeä ja kun tämän kirjan teini, kuusitoistavuotias poika on nuori niihin aikoihin kuin itsekin olin nuori, halusin lukea teinipojan elämää, tunteita, näkökulmaa kesään, vapauten, suruun, ihastumiseen, oman itsen tutkimiseen. 

napakymppi. 

Tämä on juurikin noihin ajatuksiin täydellisesti sopiva kirja niin tunnelmassa kuin henkilögalleriassa, heittäytymisessä nuorten kokemusmaailmaan Wells (nimi keksitty, ihan oikeasti, aika melenkiintoinen tarina kirjoittajallakin…) onnistuu todella hyvin. 

Kuvaus amerikkalaisesta pikkukaupungista on uskottavaa samoin kuin on kuusitoistavuotiaan elämäntuska, ajan kuluminen ja kulumattomuus, biisit, skitta, tytöt, seksi, kännäys, hankala suhde isään, kaipuu pienen pojan elämään äidin turvassa, kateus isosiskoa kohtaan. 

Ensirakkaus. 

Uskoin mitä kirjoitettiin. 

Se oli luontevaa, aidonoloista ja uskottavaa. Luulen, että noin poika voisi tuntea, tuo poika tunsi. Näin tämä on voinut tapahtua, tämä saattoi olla totta. 

Tykkäsin myös minä-kertoja- ratkaisusta, se elävöitti tekstin, toi sen lukijan iholle.

Teos kertoo Samin kesästä, kuusitoistavuotiaan kahdesta ja puolesta kuukaudesta, jolloin kaikki muuttuu. Vältelläkseen serkuilleen kesänviettoon menoa, Sam ottaa työpaikan leffateatterissa, tutustuu kolmikkoon, tiiviiseen ystäväporukkaan ja pääsee osaksi heidän kesäänsä, seikkaulujaan, tuskaa. Tai no, pääsee mutta kokee ulkopuolisuutta. Kun syksy tulee, saverit lähteävt lopulta collegeihinsa, Sam jää ja lopulta uhkana leijunut tapahtuu, Samin äiti kuolee. 

Työtön isä, johon Samilla on kitkainen suhde, ryhtyy jatkamaan äidin kirjakauppaa. Samistä tulee tunteensa tukahduttanut yhdestoistaluokkalainen, ne ainoat ystävänsä menettänyt teini, äitinsä menettänyt. 

Sisko asuu ja menestyy Los Angelesissa, käsikirjoittaa menestynyttä tv-sarjaa ja Sam ajelee aikansa kuluksi kaverinsa Brucemobilella, kuuntelee Springsteeniä, lukee Hard Land-runoteosta. 

Kotipaikkakunta hiipuu, elokuvateatteri suljetaan, baari myydään. Hard land on runoteos, pojasta miehisyyteen, aikuisuuden riitti. Ehkä Samin sanat:"Jokaisella oli oma tarinansa, mutta elämä jatkui, kaikesta huolimatta tuli jälleen kesä, ja katselin lapsia jotka ajoivat ohitseni potkulaudoilla keskenään hölöttäen, iäkästä naista joka oli ulkoiluttamassa koiraansa ja hämähäkinseittiä, joka huojui hiljalleen tuulessa bussipysäkin reunassa... Yhtäkkiä kaikki muistoni ja ajatukseni sekoittuivat yhdeksi ainoaksi tunteeksi: Asiat ovat ihan hyvin, ainakin juuri nyt. Ja silloin käänsin musiikin kovemmalle ja hyppäsin penkille ja jälleen alas kuten joskus ennenkin."


Tykkäsin tästä kirjasta kovasti, road movie-tyyppisestä tunnelmasta, kasvutarinasta (vaikkakin vain kuudestatoista seitsemääntoista vuoteen), aikalaiskuvauksesta (musa ja leffat!!! Ja sporify-soittolistasta) vaikka välillä irvistelin naiviudelle mutta sellaista teini-ikä kai myös on. Naiviutta, muka-aikusuutta, kaiken ymmärtämistä, pihallaolemista.
Ja ne kirjan esimerkit kirjojen ensisanoiksi, aloituksiksi - upeita!!!


Luo kotisivut ilmaiseksi!