sadismin vallassa
huojuu muttei kaadu
Maria Jotuni: Huojuva talo. 1963. Otava
Ihan valtavasti tunteita tätä lukiessa! Ärtymystä, toivottomuutta, turhautuneisuutta, suuttumusta ja positiivisia tuntemuksia liittyen kirjoittajan kykyyn, tekstin jännitteeseen, kirjailijan kykyyn luoda käsinkosketeltava tunnelma ja luotaantyöntävät hahmot, todenmukaiset, ällöttävät, sellaiset, joiden toimintaa on nykyaikana vaikea ymmärtää, mutta periodiin sijoitettuna ehkä piirun verran helpompaa.
Olin jättää kesken ja samaan aikaan tiesin, etten ikinä tulisi jättämään tätä kirjaa kesken.
Tämä on toinen kerta kun luin tämän kirjan ja eka kerta oli jokus reilut 40 vuotta sitten, 1980-luvun loppupuolella ja kun en lukiessa muistanut teoksesta kuin perusjuonen ja sen tunnelmasta vain häivähdyksiä, kertoo enemmänkin minusta, ei kirjasta. En tainnut parikymppisenä olla valmis vastaanottamaan saati ymmärtämään asioita, tunteita sitä kamaluutta mitä Jotuni kirjassaan kuvaa.
Jos joku ei tiedä, kyseessä on avioliittoromaani.
On Eero, on Lea ja heidän sairas toksinen hullu avioliittonsa. Eero on mielipuoli naristsi sadisti tunnekylmä pikkusiueluinen nilkkikiduttaja ja se, että Lea pysyi avioliitossaan lähtemättä, altistaen kaikki kolme lastaan tälle hullulle dynamiikalle on arvoitus, käsittämättömyys. Ymmärrän läheisriippuvuuden, taloudellisen riippuvuudenkin mutta silti Lean motiiveja pysyä liitossaan (etenkin sen pahoinpitelyn jälkeen, joka tappoi lapsen)oli vaikea ymmärtää, sillä ne on kirjoitettu "yhteiskunnallisen ihmisen" viitan alle, ihmisen hyvyyteen, pahuuteen, sietämiseen, valtataisteluun ja aivan pöljään nöyrtymiseen ja nöyryyttämiseen. 577 sivua, josta ensimmäisen muutaman kymmenen sivun jälkeen alkoi kituttaminen, henkinen väkivalta ja hyvinkin nopeasti jo avioliiton ensimmäisistä kuukausista, Lean jo ollessa raskaana, alkoi väkivalta, joka jatkui sen viimeisille hetkille asti.
En paljasta "juonta" tämän enempää.
Ja luulen, että suosittelen teosta, mutta uskon, että tässä kirjassa on hyvä olla toleransssia ja ehkä elämänkokemustakin vaikka silloinkin on vaikea ymmärtää näitä tuolle ajalle tyypillisiä? ensimmäisen maailmansodan jälkeisiä "yhteiskuntaihmisen" kasvattamisen ajattelumallin alle kuuluvia ideaaleja ihmisen hyvyydestä ja puhtaudesta. Oli vaikea seurata Lean ajatuksen juoksua, selittelyjä miehensä oksettavalle väkivaltaiselle nöyryytykselle kituuttamiselle kiduttamiselle avioliiton ulkopuoliselle elämälle muine naisineen ja lapsineen ja lopulta myös lasten pahoinpitelyn hyväksyminen kaikelle tälle julmalle tahalliselle. Lean alistuminen ja Eeron käytöksen vastaanottaminen teki fyysisesti pahaa. Vain loppu oli liian näinkin modernistiselle kärsimysnäytelmälle makuuni liian selvä, liian lälly. Toisaalta tuossa kohtaa kirjaa toivoi Lealle ja lapsille rauhaa ja rakkautta.
Suuri suuri kirja vaikea vaikea kirja.