Työläiskirjallisuutta

työläis- ja aikalaiskuvausta ja vahvaa vuoropuhelua
Lassi Sinkkonen: Solveigin laulu ja Solveig ja Jussi. WSOY
Lassi Sinkkonen on Solveig-kirjaparillaan ollut sydämessäni vuosikymmenet.
Pienenä tyttönä muistan katsoneeni tv-sarjaa, jossa - kuten Pirkko Saision Elmämänmenon tv-dramatisoinnissakin - roolitus oli nappisuoritus.
Nyt, taas kerran lukiessani Solveigin laulua ja heti sen perään Solveig ja Jussi-teosta en muistellut tv-dramatisointia, ei tarvinnut, sillä Sinkkonen osaa tarinankerronnan.
Sinkkonen tulikin mieleeni lukiessani Heini Junkkaalan Sopimaton-teosta, jossa Pirkko Saisio aikalaiskaverina mainitsee Sinkkosen ja työläiskirjallisuuden.
Ja työläiskirjallisuutta nämä kaksi teosta ovat.
Sinkkonen kuljettaa tarinaa, Solveigin laulussa kolmen naisen kautta, kolmen sukupolven naisen kautta.
On Saara, joka saa Börjelle lapsen. Lapsen, jota ei missään nimessä halua. Saara häipyilee omille teilleen synnytyssairaalasta lähein vuosien ajan ja suhde Börjeen on hankala. Onneksi Solveigilla, lapsella on famu, Börjen äiti, joka kannattelee niin Saaran ja Börjen elämään sota-aikoina ja sen jälkeen, poikansa elämää ja ennen kaikkea Solveigin elämää.
Sinkkosen aikalaiskuvaus ja moderni puhekielenomainen minä-kerronta ja dialogiin perustuva tarinan kuljetus on upeaa ja imee mukaansa.
Yhteiskunnallisuus ja poliittisuus lisääntyy erityisesti teosparin jälkimmäisessä osassa, Solveig ja Jussi-teoksessa, jossa Solveig kasvaa aikuiseksi, rakastuu ja saa lapsen.
Solveig joutuu siirtymään Jussin työttömyys- ja masennuskausien mukaan kodista toiseen ja lopulta hölmöyttään siirtyy siististä konttorihommasta pesulatyöhön, kuumaan ja rankkaan. Toisaalta Solveig löytää toveruutta, ystävyyttä ja Jussin lähdettyä, jätettyä perheensä, Solveig vihdoin kasvaa aikuiseksi, vastuulliseksi. Naiseksi.
Rakastin tätä kirjaparia. Vahva suositus kaikille, jotka pitävät modernista kaupunkilaisaikalaisromaanista, dialogivetoisesta rehevästä aidosta tarinasta, vahvoista henkilöhahmoista, yhteiskunnallisuudesta, poliittisuudestakin kaunokirjoissa.
Upeat.